Waarom deelnemen aan de tour?
De Online Slum Tour helpt middelbare scholieren, studenten en andere deelnemers in het nuanceren en verbreden van hun wereldbeeld.
- Deelnemers leren hoe het is om in een sloppenwijk als Kibera te wonen. Ze zien dat er niet enkel ellende is, maar juist ook veel ondernemerschap en gemeenschapszin.
- Het is een mooie kans om te werken aan de Engelse spreek- en luistervaardigheden.
- Deelnemers worden aangemoedigd om uit hun comfortzone te stappen en vragen te stellen aan de gidsen. Daarmee leren ze vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te zien.
- De tour sluit aan bij de Sustainable Development Goals en Wereldburgerschapsvorming. De tour kan worden ingezet bij vakken als: Aardrijkskunde, Economie, Geschiedenis, Maatschappijleer en Mens & Maatschappij.
Achtergrond informatie
In ons artikel in de Geograaf staat meer achtergrond informatie en tips over het uitvoeren van de tour.
Lesmateriaal
Onderstaande lessenserie sluit aan bij de eindexamenstof van Aardrijkskunde. De lessen zijn eventueel ook toepasbaar in het hbo of wo. Met enige aanpassingen kan het ook prima gebruik worden in de onderbouw. De lessen kunnen naar eigen inzicht worden aangepast of uitgebreid.
Download hier de Docentenhandleiding voor de Online Slum Tour
Download hier de Leerlinghandleiding voor de Online Slum Tour
Team Slum Tour Kibera dankt Ids de Beer en Lara Hekkert van harte voor het delen van hun lesmateriaal!
Download hier de Lesbrief ‘Verbeter de wijk Kibera’ ontwikkeld door Ids de Beer.
Download hier de Lesbrief ‘SLUM ≠ SLUM’ ontwikkeld door Lara Hekkert
Lesideeën
Als docent aardrijkskunde van het Portus Het Groene Hart in Barendrecht wil ik mijn leerlingen uitdagen om verder te kijken dan hun eigen leefwereld.
Voor de bovenbouw VWO heb ik binnen het domein wereld, B2 het mondiale verdelingsvraagstuk, een brede praktische opdracht SLUM ≠ SLUM, ontworpen. In deze opdracht moeten de leerlingen zich verdiepen in wat een slum precies is en moeten ze onderzoeken hoe Kibera daarin past.
Tijdens de tour maken de leerlingen kennis met de bewoners van Kibera. De leerlingen voeren gesprekken met zowel kinderen als volwassenen en krijgen een kijkje in het dagelijkse leven van deze kinderen en volwassenen. De leerlingen bezoeken virtueel de huizen, de school, de lokale markt en speelvelden. Eén leerling geeft na afloop van de tour aan: “ik wist niet dat kinderen met zo weinig speelgoed zo gelukkig konden zijn. Het heeft mij echt geraakt.”
Wat vooral de leerlingen vooral intrigeert is het enorme contrast tussen de fysieke leefomstandigheden, zoals het ontbreken van verharde wegen, riolering en veilige speelvelden, en de vreugde en trots die de kinderen en volwassenen uitstralen. Dit laatste geeft een gevoel van saamhorigheid en dat is het beeld wat blijft hangen bij de leerlingen.
Voor de tour hebben de leerlingen een beeld moeten schetsen van Kibera. Naar aanleiding van de online tour hebben ze het bestaande beeld moeten aanpassen. Middels een onderwijsleergesprek gaan de leerlingen met elkaar in gesprek over het feit hoe het kan dat het oorspronkelijke beeld niet correct is met hetgeen daar daadwerkelijk wordt beleefd.
Na het onderwijsleergesprek gaan de leerlingen in groepjes aan de slag om de slums wereldwijd met elkaar te vergelijken. De conclusies moeten middels een creatieve infographicworden gepresenteerd. De toelichtingen door de leerlingen zijn inspirerend.
Wat mij als docent raakt is de groei die je bij de leerlingen ziet. Dit project heeft niet alleen hun wereld vergroot, maar ook hun betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken versterkt. Ze leren niet alleen de harde realiteit van een sloppenwijk kennen, maar ook de kracht van saamhorigheid en empathie: de leerlingen zijn ‘betrokken’.
Ben je benieuwd naar het lesmateriaal wat ik gebruik? Bekijk het dan hierboven onder het kopje Download Lesmateriaal en ontdek hoe jij jouw leerlingen ook zo’n onvergetelijke ervaring kunt aanbieden.
Suggesties of vragen?
Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen over het lesmateriaal? Mail dan naar: Tjeerd Drabe of Luuk de Vries. Voor vragen over de tour neemt u contact op met Collins.
Mocht je zelf leuk lesmateriaal hebben bij de Online Slum Tour en dit willen delen, dan plaatsen we dat graag ook op deze website. Daarnaast vinden we het erg leuk om te horen wat jullie ervaringen zijn geweest.